سیستم ایمنی بدن
همه بدن ما توسط شبکه امنیتی قدرتمندی تحت محافظت قرار دارد که «سیستم ایمنی» نامیده می شود. سیستم ایمنی بدن طوری طراحی شده تا روزانه در برابر میلیون ها میکروب از جنس مختلف، باکتری، ویروس، سموم، انگل ها و هر ارگانیسم زنده ای که به ما آسیب می رساند ، دفاع کند. وقتی یک موجود زنده می میرد، سیستم ایمنی اش همزمان با هر سیستم پویای دیگر در بدن اش، از کار می افتد و در عرض چند ساعت، بدن مورد تهاجم همه جور باکتری، میکروب و انگلی قرار می گیرد و تنها چند هفته زمان لازم است تا تمام گوشت و پوست بدن مان خوراک باکتری ها و دیگر میکروب ها شود.
اعضای سیستم ایمنی
- تیموس : غدهای است که از دو لوب تشکیل شده و در جلوی نای و پشت استخوان سینه قرار میگیرد.
- طحال : اندامی به اندازه یک مشت است که در حفره شکمی قرار دارد.
- سیستم لنفاوی : اندامهای کوچک لوبیا شکلی که در تمام بدن وجود دارند و از طریق رگهای لنفاوی به هم متصل میشوند.
- مغز استخوان : بافت نرم و اسفنج شکلی است که در حفرههای استخوانی یافت میشود.
- گلبول های سفید خون : بخشی از دستگاه ایمنی بدن هستند و بدن را در برابر بیماریهای عفونی محافظت میکنند.
- مغز استخوان: بافت نرم و اسفنج شکلی است که در حفرههای استخوانی یافت میشود.
- لوزهها: دو توده بیضی شکل که در قسمت پشت گلو جای دارند.
- پوست : اولین، در دسترس ترین و واضح ترین سد دفاعی بدن در برابر میکروب ها همین چند لایه پوستی است
چگونگی عملکرد سیستم ایمنی بدن
سیستم ایمنی بدن به دو روش اختصاصی و غیر اختصاصی به عوامل بیماریزا واکنش نشان میدهد. زمانی که سدهای دفاعی بدن مانند پوست و لایه مخاطی از ورود عوامل بیگانه به بدن جلوگیری میکنند و عوامل بیگانه را بدون توجه به نوع آنها شناسایی کرده و از بین می برند در واقع از مکانیسم غیر اختصاصی برای ایمنی بدن استفاده کرده است. فاگوسیتها و لنفوسیتهای کشنده نیز با استفاده از ویژگیهای عمومی عوامل خارجی، آنها را شناسایی کرده و نابود میکنند، این سلولها هم به صورت غیر اختصاصی از بدن دفاع میکنند.
انواع سیستم ایمنی بدن
ایمنی ذاتی : تمام انسانها با سطوحی از مکانیسمهای ایمنی برای مبارزه با عوامل بیماریزا متولد میشوند. سیستم ایمنی انسان مانند سایر جانوران قادر به مبارزه با عوامل خارجی حتی در اولین روز زندگی خود است . وقتی سیستم ایمنی با مکانیسم ذاتی یک مهاجم را شناسایی کنند، بلافاصله وارد عمل میشوند. سلولهای ایمنی در مکانیسم ذاتی، سلول مهاجم را محاصره کرده و به درون خود میکشند. عوامل مهاجم درون سلولهای سیستم ایمنی کشته می شوند.
اولین خط دفاعی بدن
مهمترین سیستم ایمنی بدن پوست است که بزرگترین اندام بدن نیز محسوب میشود. پوست به صورت فیزیکی سدی است که از ورود عوامل بیماری زا به بدن جلوگیری میکند. بخشهایی از بدن که توسط پوست محافظت نمیشوند، مانند چشمها و دهان به وسیله مایع مخاطی، اشک و بزاق مورد محافظت قرار میگیرند.
دومین خط دفاعی بدن
دومین سیستم ایمنی بدن گلبولهای سفید هستند . گلبولهای سفید عوامل بیماری زا را به درون خود کشیده و از بین میبرند. در طول پاسخ التهابی سیستم ایمنی، منطقه عفونت به صورت قرمز، متورم و دردناک می شود.
ایمنی اکتسابی : زمانی که عوامل بیماری زا بتواند از مکانیسم ایمنی ذاتی عبور کند، ایمنی اکتسابی فعال میشود. سیستم ایمنی مبارزه خود را در ایمنی اکتسابی با استفاده از لنفوسیتها و تولید آنتیبادی انجام میدهد. این مکانیسم در طول رشد بدن توسعه مییابد. به این صورت که با رشد انسان و مواجه با عوامل بیماریزا و انجام واکیسناسیونهای مختلف، در بدن کتابخانهای از آنتیبادیهای مربوط به عوامل بیماریزا مختلف درون سلولهای سیستم ایمنی ساخته میشود.
ایمنی انفعالی : ایمنی انفعالی برای مصونیت کودک نسبت به برخی از عفونتها در سالهای اولیه زندگی ایجاد میشود. ایمنی انفعالی در واقع مکانیسم دفاعی است ، که از منبع دیگر قرض گرفته شده است. به این صورت که آنتیبادی هایی که در جنین وجود دارد قبل از تولد، از مادر دریافت شده و بعد از تولد آنتیبادی باز هم از طریق شیر مادر به کودک منتقل میشود.
واکسیناسیون : واکسیناسیون یا ایمن سازی ، عملی است که طی آن آنتیژن یک یا چند عامل بیماریزا ضعیف شده را به بدن فرد تزریق میکنند به گونهای که فرد بیمار نشود اما سیستم ایمنی او تحریک شده و شروع به تولید آنتیبادی کند. از آنجایی که بدن یک نسخه آنتیبادیها را ذخیره میکند، در صورت مواجه دوباره با همان پاتوژن بدن با سرعت بیشتری میتواند با آن مبارزه کند.
نقش آنتی بیوتیک ها در کمک به سیستم ایمنی بدن
برخی عوامل وجود دارند که به سیستم دفاعی بدن در مبارزه با عوامل بیماری زا کمک میکنند یکی از مهمترین آنها آنتیبیوتیکها هستند. آنتیبیوتیکها میتوانند برای کمک به سیستم دفاعی بدن در مبارزه با عفونتها توسط باکتریها استفاده شوند. آنتیبیوتیکها با اختلال در روند طبیعی زندگی باکتریها باعث تضعیف و به تدریج مرگ آنها میشوند
تقویت سیستم ایمنی بدن با گیاهان دارویی
کارشناسان و محققان مجموعه عطاری آنلاین روناس مارکت معتقدند راههای زیادی برای تقویت سیستم دفاعی وجود دارد. مصرف مکملهای غذایی، داشتن رژیم غذایی غنی از عناصر مفید و استفاده از خواص گیاهان دارویی برخی از راهها برای تقویت سیستم دفاعی بدن می باشد .
برخی از گیاهان دارویی مؤثر در تقویت سیستم ایمنی بدن:
- پونه کوهی : برای تقویت سیستم دفاعی بدن در برابر باکتریها
- زردچوبه : برای تقویت سیستم دفاعی بدن در برابر سرماخوردگی
- ریشه شیرین بیان : برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس
- زنجبیل : برای پیشگیری از آنفولانزا
- سیر : برای تقویت سیستم دفاعی بدن با تغذیه
- اکیناسه (سرخارگل) : قدرتمندترین ماده برای تقویت سیستم دفاعی بدن
دمنوش های گیاهی تقویت کننده سیستم ایمنی
- دمنوش بابونه : ضد التهاب قوی
- زنجبیل، لیمو و عسل : بهترین معجون برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- چای قرمز یا ترش (چای هیبیسکوس) : عامل مؤثر مبارزه سیستم ایمنی با ویروس
- دمنوش مریم گلی : محافظ سلولهای مغز
- دمنوش بادرنجبویه (مرهم لیمو) : کاهنده استرس اکسیداتیو
برای تهیه کلیه گیاهان دارویی و دمنوشها اینجا کلیک کنید
جهت تقویت سیستم ایمنی بدن خود می توانید داروها و دمنوش های گیاهی خودرا با بهترین کیفیت در کمترین زمان ممکن در هرکجا که باشید از عطاری آنلاین روناس مارکت تهیه نمایید
اگر شما هم از گیاهان دارویی برای تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده کردهاید، تجربیات خود را با ما و سایر کاربران عطاری آنلاین روناس مارکت به اشتراک بگذارید.